Nationale buitenles dag… wij doen mee!!

vrijdag 22 maart 2019

Op dinsdag 2 april is de nationale buitenlesdag en wij doen met de hele school mee. Alle kleuters gaan ’s ochtends op bezoek bij de boerderij waar zij les krijgen van de boerin zelf. Ook de logopediste van school gaat mee om de kinderen te begeleiden die deze ochtend eigenlijk in school van haar les zouden krijgen.

In de middag gaan de leerjaren 3 en 4 /5 naar het Tiny Forest. Dit bos hebben ze in het najaar zelf aangelegd met behulp van IVN en de gemeente. Samen met het IVN gaan we deze middag aan de slag in dit bosje. Opruimen, berekenen hoeveel je boom al gegroeid is, op zoek naar diertjes in het bos etc. Juf Maartje van IVN komt ons weer helpen daarbij. Binnenkort krijgen we een grote leskist van het IVN zodat alle juffen en meesters leuke buiten lessen kunnen gaan geven.

De leerjaren 6, 7 en 8 gaan deze dag starten met buitengymnastiek en verder worden de lessen rekenen, taal enz. omgetoverd naar buitenlessen.

Nu maar hopen op droog weer zodat we er een leuke, maar vooral ook effectieve lesdag van kunnen maken.

Beter presteren door buiten leren !
Wetenschapsjournalist Mark Mieras heeft onderzocht dat niet alleen buiten spélen, maar ook buiten léren positieve effecten heeft op kinderen. Kinderen presteren beter op het gebied van lezen, schrijven, rekenen en overige vakken. Door buitenles hebben kinderen de mogelijkheid om zelf dingen uit te zoeken, op een andere manier samen te werken en meer te bewegen. En meer beweging op school helpt. Sterker nog, gebrek aan beweging remt juist de cognitieve ontwikkeling. Daarnaast heeft alleen al de blootstelling aan natuurlijk daglicht en frisse buitenlucht een positief effect op het leer- en concentratievermogen van kinderen.