Thema: de Middeleeuwen

dinsdag 27 december 2016

Project MIDDELEEUWEN                                Alles in 1

Duizend jaar in vijf weken. Soms kan het snel gaan, maar zo snel? Toch wel.
Het lukt ons prima met het project over de middeleeuwen, de tijd van 500 tot 1500.
Denk nou niet dat er in die duizend jaar maar weinig gebeurde.
Er veranderde juist van alles in deze interessante periode van ruige ridders en kille kastelen, en nog veel meer dan dat.

Week 1: Middeleeuwen

De tijdbalk aan de muur laat mooi zien met welk tijdperk we bezig zijn. We leren Lyntje kennen, het boerenmeisje dat we nog vaker zullen terugzien in de vervolgfilm. Mensen als zij leefden in houten huizen, met maar één kamer. Ridders woonden in stenen kastelen, monniken in kloosters. De gemiddelde leeftijd was 40 jaar. Kinderen van 7 jaar begonnen al een vak te leren, meestal van hun vader. Lezen en schrijven leerden maar weinig kinderen. Wel eens gehoord van Reinaart, de slimme vos? Een stoer lied over ridders gaat er altijd in. Er zijn weer genoeg Engelse woorden te leren bij dit project: church, castle, farm, wood, and so on.

Week 2: De kerk

We leven mee met Dolf die meeloopt in een kinderkruistocht. Onvoorstelbaar, maar waar.Voor de middeleeuwers was de kerk erg belangrijk. Bidden en studeren over het geloof, dat deden monniken. Maar ook boeken schrijven en zieken helpen. Veel ridders en boeren gingen op kruistocht naar Palestina om plaatsen waar Jezus geleefd had te beschermen. Ons lesboek is ook deze week weer erg de moeite waard. Wat denk je van de foto’s van middeleeuwse schilderijen? Prachtig!Sierletters schrijven, weven, een wandkleed maken tegen de kou, er is volop keus uit leuke doe-opdrachten.

Week 3: Ridders en kastelen

Ridders waren soldaten met een paard en een harnas. Ze woonden in een kasteel. De kasteelheer was hun baas, maar ze vochten ook wel voor de koning. Bij een toernooi vochten ze voor de lol, al was dat ook een goede oefening. Eerst bouwde men houten torens met een gracht eromheen, later echte kastelen van steen. Op de filmpjes kunnen we alles nog eens goed bekijken. We lezen het bekende ridderverhaal Karel en Elegast. Deze Karel is Karel de Grote, een belangrijke koning. Het is lang geleden dat hij in de luiers lag. In het haar 800 werd hij tot keizer gekroond.

Week 4: Steden

Lyntje vlucht naar de stad. Samen met haar kijken we daar goed rond. De platen in ons boek laten de middeleeuwse stad nog meer leven. De meeste steden in de lage landen (zoals het toen heette) ontstonden rond het jaar 1000. Steden hadden een eigen bestuur en rechters, zelfs een eigen beul. Je snapt dus wel dat de straffen niet mals waren. En dan had je nog de heksenwaag! ‘s Middags zijn we creatief en werken we aan de doe-opdrachten. Wat denk je van hutspot maken, krakelingen bakken, een kasteel in een landschap schilderen?

Week 5: Staten

In een korte film zien we hoe ridders een kasteel proberen te veroveren. Nog een heel karwei zonder kanonnen. Lukt het met de vragen bij de film? In de middeleeuwen bestond Nederland uit heel veel kleine landjes, met een graaf of bisschop als baas. Ze maakten onderling veel ruzie. Voor graaf Floris V liep dat slecht af. Na 1500 werden 17 landjes één geheel: de Nederlanden, met Karel V als heer. Een machtig man die ook regeerde over Spanje en Duitsland. Eerst kwam er buskruit (uit China), al snel volgden kanonnen en geweren. Daar konden de ridders niet tegenop. Zij verdwenen van het toneel. De afsluiting van dit project wordt een leuk festijn.